





## Welcome to our 12<sup>th</sup> Introductory Course in Genetic Counseling in Oncology 2023

Genetic counseling in oncology continues to gain importance each year. The results of genetic testing not only help in early diagnosis and prevention of cancer by medical or surgical means, but also increasingly influence the management of a growing part of cancer patients at various stages, just to mention the adjuvant treatment of breast cancer or the treatment of advanced prostate cancer with PARP inhibitors.

New developments such as the increasing use of genetic investigations of tumor tissue, new legal aspects, evolving scientific issues such as polygenic risk scores, evolving changing guidelines and a more individualized genetic counseling influence are mirrored in the content of our lectures and discussions. Even a repeat participation in the course will not only be a valuable repetition, but also introduce new concepts and developments.

This yearly introductory course combines current essential theoretical and practical knowledge presented by experienced specialists in this field, providing a platform for discussions with our distinguished faculty. It is a chance for networking with interested colleagues.

This SAKK course is organized by a scientific committee of the CPTC group and fulfills one of the requisites necessary for being listed as a genetic counselor allowed to order genetic tests.

Due to the necessary interactions, a format with a restricted number of participants and physical presence remains important. As a similar course will be held in English in western Switzerland by autumn 2023, we plan to keep the course in St. Gallen predominantly in German language.

On behalf of our scientific committee I invite you to this very informative, challenging and successful course as enhancement to your clinical skills or as a first basis for your own genetic counseling activity.

Dr. Rudolf Morant,

A Klevant

Präsident Krebsliga Ostschweiz rudolf.morant@hin.ch

## **Scientific Committee:**

PD Dr. med. Cornelia Leo, Dr. med. R. Morant, Dr. med. Manuela Rabaglio, Dr. med. Salome Riniker, Dr. med. Benno Röthlisberger, Dr. med. Susanna Stoll



## Program

Friday 24 <sup>th</sup> of February 2023			
09.00-09.15	15 min	Welcome and Introduction Dr. med. Rudolf Morant, FMH Onkologie/Hämatologie, St. Gallen	
09.15-09.45	30 min	Who? How? Why? The basics of genetic counseling Prof. emeritus Dr. med. Hansjakob Müller, medizinische Genetik Universität Basel	
09.45-10.45	60 min	Laboratory exams and their Interpretation Dr. med. Benno Röthlisberger, Genetica AG, Zürich	
10.45-11.05	20 min	Break (free refreshments and snacks)	
11.05-11.50	45 min	Hereditary Breast and Ovarian Carcinoma (BRCA 1/2), including pancreatic cancer, Genetics, clinical presentations, testing and targeted treatment Dr. med. Susanna Stoll, FMH Onkologie, LA Onkologie Stadtspital Triemli, Zürich	
11.50 - 12.40	30 min 20 min	Management of patients with BRCA 1/2 mutations, including risk reducing mastectomies Dr. med. Kathrin Schwedler, LA, Frauenklinik Kantonsspital Luzern Introduction into drawing family trees and case presentation Dr. med. Manuela Rabaglio, Inselspital Bern and Dr. Amina Scherz, Spital Solothurn	
12.40-13.50	70 min	Lunch break for all participants and speakers (Lokremise)	
13.50-14.35	30 min 15 min	Hereditary Breast Cancer beyond BRCA 1/2 Prof. Dr. med. Cornelia Leo, LAe Frauenklinik, Leiterin Interdisziplinäres Brustzentrum, Kantonsspital Baden followed by an interactive case presentation moderated by Dr. med. Manuela Rabaglio and Dr. Amina Scherz	
14.35-15.20	45 min	1) National and international Guidelines referring to genetic counselling and testing 2) how to handle insurance challenges Prof. Dr. med. Sheila Unger, MD, FRCPC, Service of Medical Genetics, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois CHUV, Lausanne	
15.20-15.40	20 min	Break (free refreshments and snacks)	
15.40-16.40	45 min 15 min	Hereditary tumor syndromes of the gastrointestinal tract: genetics, clinical presentation, management Prof. Dr. med. Dr. phil. II Karl Heinimann, Stv Ärztlicher Leiter Med. Genetik, Laborleiter Molekulargenetik followed by an interactive case presentation moderated by Dr. med. Manuela Rabaglio and Dr. Amina Scherz	
16.40-17.10	30 min	Legal aspects of genetic testing including the new Federal Swiss Law concerning human genetic examinations (GUMG)  Prof. Dr. med. und Dr. iur. Thomas D. Szucs, Director European Center of Pharmaceutical Medicine, University of Basel	
17.10-17.25	15 min	Discussion	
17.25-18.25	60 min	Workshop: The SAKK counseling manual (Beratungsleitfaden der SAKK), in groups according to prior experience of the participants Cornelia Leo, Salome Riniker, Susanne Stoll, Manuela Rabaglio, Kathrin Schwedler, HJ Müller, Nicole Bürki	
18.45-22.00		Apéro and Dinner in the "Militärkantine" for participants and speakers (fee included in registration, but application required)	

Saturday 25th of February 2023			
08.30-08.40	10 min	Introduction to the second course day Dr. med. Rudolf Morant	
08.40-09.10	30 min	The role of the pathologist Prof. Dr. med. Wolfram Jochum, FMH Pathologie, CA Inst. für Pathologie KSSG St. Gallen	
09.10-09.55	30 min 15 min	Ovarian Cancer: Genetics and the consequence of BRCA testing on prevention and treatment Dr. med. Salome Riniker, FMH Onkologie, TBZ-Ost St. Gallen, followed by an interactive case presentation moderated by Dr. med. Manuela Rabaglio and Dr. Amina Scherz, Spital Solothurn	
09.55-10.10	15 min	Discussion	
10.10-10.30	20 min	Break (free refreshments and snacks)	
10.30 - 11.20	30 min 20 min	Risk assessment-mathematical models and their use in clinical practice PD Dr. med. Nicole Bürki, FMH Gynäkologie/Geburtshilfe, Basel, Frauenklinik Universitätsspital Basel Presentation of the CanRisk Tools by Dr. med. Manuela Rabaglio	
11.20-11.35	15 min	Advanced Nursing Practice services for individuals with suspected or confirmed hereditary tumor predisposition  Muriel Fluri, MScN, APN genetische Beratung, Inselspital Bern	
11.35-12.20	45 min	Ethical aspects of genetic investigations Dr. med. Benno Röthlisberger, Nationale Ethikkommission NEK	
12.20-13.30	70 min	Lunch break for all participants and speakers (Lokremise)	
13.30-14.15	30 min 15 min	Hereditary endocrinological tumors PD Dr. med. Stefan Bilz, Leiter der Klinik für Endokrinologie, Osteologie und Stoffwechselerkrankungen, Kantonsspital St. Gallen followed by an interactive case presentation moderated by Dr. med. Manuela Rabaglio and Dr. Amina Scherz, Spital Solothurn	
14.15-15.00	30 min 15 min	Genetics of Prostate Cancer PD Dr. med. Aurelius Omlin, Onkozentrum Zürich followed by an interactive case presentation moderated by Dr. med. Manuela Rabaglio and Dr. Amina Scherz, Spital Solothurn	
15.00-15.15	15 min	Course Evaluation, Summary and Farewell Dr. med. Rudolf Morant	

CONTACT

**SAKK Coordinating Center,** Effingerstrasse 33, 3008 Bern

Fabienne Brantschen

T 031 508 41 50, fabienne.brantschen@sakk.ch

REGISTRATION www.sakk.ch/events

PRICE CHF 490.-



Partners/Sponsors:





