





## Welcome to our 14<sup>th</sup> Introductory Course in Genetic Conseling in Oncology 2024

Genetic counseling in oncology continues to gain importance each year. The results of genetic testing not only help in early diagnosis and prevention of cancer by medical or surgical means, but also increasingly influence the management of a growing part of cancer patients at various stages, just to mention the adjuvant treatment of breast cancer or the treatment of advanced prostate cancer with PARP inhibitors.

New developments such as the increasing use of genetic investigations of tumor tissue, new legal aspects, evolving scientific issues such as polygenic risk scores, evolving changing guidelines and a more individualized genetic counseling influence are mirrored in the content of our lectures and discussions. Therefore, even a repeat participation in the course will not only be a valuable repetition, but also introduce new concepts and developments.

This yearly introductory course combines current essential theoretical and practical knowledge presented by experienced specialists in this field, providing a platform for discussions with our distinguished faculty. It is a chance for networking with interested colleagues.

This SAKK course has been organized by a scientific committee of the CPTC group and fulfills one of the requisites necessary for being listed as a genetic counselor allowed to order genetic tests reimbursed by health insurances.

Due to the necessary interactions, a format with a restricted number of participants and physical presence remains important. As a similar course in Lugano in September 2023 was again held in the English language, and another one is scheduled for September 6<sup>th</sup> and 7<sup>th</sup>, 2024, in Lausanne, we plan to keep the course in St. Gallen in German language.

On behalf of our scientific committee, I invite you to this very informative, challenging and successful course as enhancement to your clinical skills or as a first basis for your own genetic counseling activity.

Dr. Rudolf Morant,

Präsident Krebsliga Ostschweiz

## Scientific Committee:

1 Mwant

PD Dr. med. Cornelia Leo, Dr. med. R. Morant, Dr. med. Manuela Rabaglio, Dr. med. Salome Riniker, Dr. med. Benno Röthlisberger, Dr. med. Susanna Stoll



## Program\*

Friday 23 <sup>th</sup> of February 2024			
09.00-09.10	10 min	Welcome and Introduction Dr. med. Rudolf Morant, FMH Onkologie/Hämatologie, Krebsliga Ostschweiz, St. Gallen	
09.10-09.40	30 min	The basics of the practice of genetic consultation  Prof. em. Dr. med. Hansjakob Müller, medizinische Genetik Universität Basel	
09.40-10.40	60 min	Understanding genetic testing and molecular results Dr. med. Benno Röthlisberger, Genetica AG, Zürich	
10.40-11.00	20 min	Break	
11.00-11.45	45 min	Hereditary Breast and Ovarian Carcinoma (BRCA 1/2), including pancreatic cancer, Genetics, clinical presentations, testing and targeted treatment Dr. med. Susanna Stoll, FMH Onkologie, LA Onkologie Stadtspital Triemli, Zürich	
11.45-12.15	30 min	Management of patients with BRCA 1/2 mutations, including risk reducing mastectomies  Dr. med. Kathrin Schwedler, LA, Frauenklinik Kantonsspital Luzern	
12.20-13.30	70 min	Lunch break for all participants and speakers (Lokremise)	
13.30-14.00	30 min	Hereditary Breast Cancer beyond BRCA 1/2 Prof. Dr. med. Cornelia Leo, LAe Frauenklinik, Leiterin Interdisziplinäres Brustzentrum, Kantonsspital Baden	
14.00-14.30	30 min	National and international Guidelines referring to genetic counselling and testing     how to handle insurance challenges     Dr. med. Manuela Rabaglio, FMH Onkologie, President of CPTC, Inselspital Bern	
14.30-15.00	30 min	Psycho(oncological) counselling of mutation carriers PD Dr. phil. Corinne Urech, Gynäkologische Psychosozialmedizin, Frauenklinik, Universität Basel	
15.00-15.15	15 min	Discussion	
15.15-15.35	20 min	Break	
15.35-16.05	30 min	Interactive case presentation moderated by <b>Dr. med. Manuela Rabaglio</b> , FMH Onkologie, President of CPTC, Inselspital Bern	
16.05-16.35	30 min	Legal aspects of genetic testing  Prof. Dr. med. and Dr. iur. Thomas D. Szucs, Director European Center of  Pharmaceutical Medicine, University of Basel	
16.35-17.20	45 min	Hereditary tumor syndromes of the gastrointestinal tract: genetics, clinical presentation, management Prof. Dr. med. Dr. phil.II Karl Heinimann, Stv. Ärztlicher Leiter Med. Genetik, Laborleiter Molekulargenetik	
17.20-18.20	60 min	Workshop 60 minutes: a) Choice: case discussions with Dr. med Amina Scherz, Stv. Chefärztin Zentrum für Onkologie/Hämatologie Solothurn, b) The SAKK counseling manual (Beratungsleitfaden der SAKK), c) Practicing genetic counseling	
18.30-19.00		Apéro and Dinner at the Hotel/Restaurant Militärkantine Please register! (no additional charge for dinner)	

<sup>\*</sup> program changes reserved

Saturday 24 <sup>th</sup> of February 2024			
08.30-08.40	10 min	Welcome to the second day Dr. med. Rudolf Morant	
08.40-09.10	30 min	Role of the pathologist Prof. Dr. med. Wolfram Jochum, FMH Pathologie, CA Inst. für Pathologie KSSG St. Gallen	
09.10-09.55	30 min	Genetics of Prostate cancer PD Dr. med. Aurelius Omlin, FMH Onkologie, Onkozentrum Zürich	
09.55-10.15	20 min	Break	
10.15-11.00	45 min	Risk assessment- mathematical models, and their use in clinical practice concerning breast and ovarian cancer and Lynch syndrome, Examples with CanRisk and ASK2ME PD Dr. med. Nicole Bürki, FMH Gynäkologie/Geburtshilfe, Basel, Frauenklinik Universitätsspital Basel	
11.00-11.30	30 min	The view of a patient  Jasmin von Wartburg, fruchtmunter, Glarus	
11.30-11.50	20 min	Advanced Nursing Practice services for individuals with suspected or confirmed hereditary tumor predisposition  Muriel Fluri, MScN, APN genetische Beratung, Inselspital Bern	
11.50-12.35	45 min	Ethical considerations in genetic testing Dr. med. Benno Röthlisberger, Nationale Ethikkommission NEK	
12.35-13.45	70 min	Lunch break for all participants and speakers (Lokremise)	
13.45-14.15	30 min	Familial endocrine tumors  Dr. med. Ina Krull, L.A. der Klinik für Endokrinologie, Osteologie und Stoff-wechselerkrankungen, Kantonsspital St.Gallen	
14.15-14.45	30 min	Ovarian Cancer: Genetics and the consequence of BRCA testing on prevention and treatment  Dr. med. Salome Riniker, FMH Onkologie, Brust- und Tumorzentrum Ostschweiz, St. Gallen	
14.50-15.00	10 min	Course Evaluation, Summary and Farewell Dr. med. Rudolf Morant	

CONTACT

**SAKK Coordinating Center** 

Effingerstrasse 33, 3008 Bern Event Team, T 031 389 91 91, events@sakk.ch REGISTRATION www.sakk.ch/events

PRICE CHF 490.-



Sponsors:









