





## Welcome to our 15<sup>th</sup> Introductory Course in Genetic Conseling in Oncology 2024

Dear Colleagues,

On behalf of the Scientific Committee, it is our great pleasure to invite you to participate in the forthcoming Introductory Course in Genetic Counseling in Oncology 2024, which will be held at the Hotel Aquatis, in Lausanne, on September Friday 6 and Saturday 7, 2024.

This will be the third Edition in French-speaking Switzerland. The first two were very well received by both participants and speakers.

This course is held under the auspices of the CPTC network of SAKK. It is intended for medical doctors of various subspecialties, nursing professionals and other health care professionals involved in genetic counseling in oncology.

High quality speakers will teach the basics and principles of genetic counseling, for hereditary breast and ovarian cancer as well as other cancer syndromes. You will hear from national and international experts on how to interpret genetic variants and how to manage patients with a genetically determined increased risk of cancer. You will also learn how to navigate reimbursement demands.

We are especially honoured to welcome Prof. Marc Tischkowitz, Professor of Medical Genetics and Honorary Consultant in the Department of Medical Genetics at Cambridge, who will share with us his experience and insights on cancer risk syndromes and how to use the CanRisk program for calculating a lifetime breast/ovarian cancer risk.

The course is open to participants from all parts of the country, and the language is English. As the number of applicants is limited in order to provide the best possible teaching, we would ask you to register soon if you are interested. CME points have been requested from the SSMO and SGGG.

We look forward to meeting you in Lausanne in September

Geneticist. Genetica Lausanne

Dr. Sheila Unger

Geneticist, Genetica Lausanne

## Scientific Committee:

PD Dr. med. Cornelia Leo, Dr. med. R. Morant, Dr. med. Manuela Rabaglio, Dr. med. Salome Riniker, Dr. med. Benno Röthlisberger, Dr. med. Susanna Stoll

## Program\*

Friday 6 <sup>th</sup> of September 2024		
08.45-09.00	15 min	Registration and welcome coffee
09.00-09.10	10 min	Welcome and Introduction Dr. med. Sheila Unger, FMH Medizinische Genetik, Genetica AG, Lausanne
09.10-10.10	60 min	Monogenic and Polygenic Risk in HBOC Prof. Marc Tischkowitz, Professor of Medical Genetics and Honorary Consultant in the Department of Medical Genetics at Cambridge)
10.10-10.30	20 min	Coffee Break
10.30-11.00	30 min	Principles of Genetic Counseling Prof. Dr. med. Andrea Superti-Furga, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois
11.00-11.20	20 min	HBOC (BRCA1/2): Clinical presentation, tumor prevention and tailored treatment  Dr. med. Susanna Stoll, FMH Oncology, Stadtspital Triemli, Zürich
11.20-12.00	40 min	Surgical management for BRCA carriers: issues and indications PD Dr. med. Peter Dubsky, Hirslanden Klinik St. Anna
12.00-12.30	30 min	Impact of mutation status on breast cancer therapy options Dr. med. Athina Stravodimou, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois
12.30-13.30	60 min	Lunch break for all participants and speakers
13.30-14.30	60 min	Understanding genetic testing and molecular results Dr. med. Benno Röthlisberger, Genetica AG, Zürich
14.30-15.00	30 min	Prostate cancer Dr. med. Dominik Berthold, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois
15.00-15.45	15 min	Hereditary tumors syndromes of the Gastrointestinal tract Prof. Dr. med. Dr. phil.II Karl Heinimann, Universitätsspital Basel
15.45-16.15	30 min	Coffee Break
16.15-16.45	30 min	Pediatric cancer and hereditary predisposition PD Dr. med. Dr. phil. Raffaele Renella, FMH Onkologie, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois
16.45-17.15	60 min	Ethical considerations in genetic testing Dr. med. Benno Röthlisberger, Genetica AG, Zürich)
19.00		Apéro and Dinner at the Hotel/Restaurant Aquatis Please register! No additional charge for dinner

Saturday 7th of September 2024			
08.30-09.15	45 min	Practical session using CanRisk and Case discussion Prof. Marc Tischkowitz, Professor of Medical Genetics and Honorary Consultant in the Department of Medical Genetics at Cambridge	
09.15-09.35	20 min	Insurance issues in Switzerland Dr. med. Sheila Unger, Genetica AG, Lausanne	
09.35-10.00	25 min	Swiss regulations for risk reducing surgeries Prof. Dr. med. Cornelia Leo, Kantonsspital Baden AG	
10.00-10.30	30 min	Coffee Break	
10.30-11.00	30 min	Role of the pathologist in hereditary cancer syndromes  Dr. med. Bettina Bisig, Centre Hospitalier Universitaire Vaudois	
11.00-11.30	30 min	Rare cancer syndromes Dr. med. Sheila Unger, Genetica AG, Lausanne	
11.30-12.00	30 min	Quiz	
12.00-12.15	30 min	Course Evaluation	

CONTACT

Competence Center of SAKK Effingerstrasse 33, 3008 Bern T 031 389 91 91, events@sakk.ch REGISTRATION www.sakk.ch/events

PRICE CHF 490.–



Partner/Sponsors:





