17th Educational Course in Genetic Counseling in Oncology 2025

September, 26 & 27, 2025 LAC, Lugano Arte e Cultura, 6900 Lugano

CREDITS SGMO SGGG SGAIM







Welcome to our 17th Educational Course in Genetic Counseling in Oncology 2025

The 17th Course in Genetic Counseling in Oncology offers a **comprehensive and up-to-date** overview of Genomic Cancer Risk Assessment through **lectures** and **interactive workshops** focused on practical case discussions to enhance clinical practice in cancer genetics.

By the end of the course, participants will have:

- gained state-of-the-art knowledge in cancer genetics, focusing on the principles of genetic counseling, hereditary breast and ovarian cancer (HBOC), and other inherited cancer syndromes;
- developed expertise in cancer risk assessment and management, with a focus on integrating genomic data into clinical decision-making;
- acquired proficiency in cancer screening and prevention strategies, incorporating them into a comprehensive patient risk management process;
- explored key medical, ethical, legal, and psychosocial challenges in genetic counseling for oncology.

Organized under the auspices of the **CPTC network SAKK**, this course provides enriching continuing education for physicians, nurses and other healthcare professionals involved in genetic counseling in oncology.

On behalf of the Scientific Committee, we are honored to welcome:

- high quality Swiss speakers;
- Dr. Judy Garber, MD, MPH, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, USA;
- Dr. **Matthew B. Yurgelun**, MD, FASCO, CGAF, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, USA via videoconference;
- Prof. Dr. med. Matteo Lambertini, IRCCS Ospedale Policlinico San Martino, Genova, Italy.

This course, in its second edition in the Italian-speaking part of Switzerland, is recommended by the **ESO (European School of Oncology)** and entirely conducted in English.

We look forward to seeing you in Lugano this September!

((Lyrappeo

Rossella Graffeo Clinical Director, Adult Cancer Genetics Outpatient Clinic, IOSI-EOC, Bellinzona rossella.graffeogalbiati@eoc.ch

Scientific Committee

Dr. med. R. Graffeo, Prof. Dr. med. D. Rossi, Prof. Dr. med. C. Leo, Dr. med. M. Rabaglio, Prof. Dr. med. K. Heinimann, Dr. med. B. Röthlisberger



Program*

Friday, 26th September 2025

08.50-09.00	10 min	Welcome and Introduction Prof. med. S. Gillessen, Director Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona
Session 1		09.00 – 11.15: Introduction to Fundamental of Genetics
09.00-09.45	45 min	Understanding genetic testing and molecular results Dr. med. B. Roethlisberger, Genetica, Zurich
09.45-10.15	30 min	Fundamentals of genetic risk assessment Dr. med. M. Rabaglio, Inselspital, Bern
10.15-10.45	30 min	Integration and clinical interpretation of genomic variants Prof. Dr. med. L. Mazzucchelli, Istituto Cantonale di Patologia, EOC, Locarno
10.45-11.15	30 min	Discussion and Q&A / Coffee Break
Session 2		11.15-13.00: State-of-the-Art: Approaches to Hereditary Breast Cancer
11.15-11.45	30 min	Preventive strategies for breast cancer predisposition syndromes Dr. med. R. Graffeo, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona
11.45-12.30	45 min	Treatment and care approches for hereditary breast cancer Dr. med. J. E. Garber, MD, MPH, Dana-Farber Cancer Institute, Boston, USA
12.30-13.00	30 min	Q/A and Case Presentation Workshop moderated by Dr. med. M. Rabaglio, Inselspital, Bern
13.00-14.00	60 min	Lunch
Session 3		14.00 – 16.00 Focus in Hereditary Gastrointestinal Cancers and Endocrine Cancer Predisposition
14.00-14.45	45 min	Hereditary gastrointestnal cancer: Lynch and polyposis syndromes Prof. Dr. med. K. Heinimann, Institute for Medical Genetics and Pathology, University Hospital, Basel
14.45-15.15	30 min	Gastric and pancreatic syndromes: clinical management and therapeutic approaches Dr. med. M. Yurgelun, MD, MPH, Dana-Farber Cancer Institute, Boston/USA (online)
15.15-15.45	30 min	Management of hereditary paragangliomas & pheochromocytomas PD Dr. med. S. Bilz, Clinic for Endocrinology, Osteology and Metabolic Diseases, Kantonsspital, St. Gallen
15.45-16.00	15 min	Discussion and Q&A / Coffee Break
Session 4		16.00 – 18.00: Major Topics in Hereditary Genitourinary and Gynecological Cancers
16.00-16.30	30 min	Hereditary genitourinary cancers: risk stratification, prevention & treatment Dr. med. S. Schmid, Luzerner Kantonsspital LUKS, Luzern
16.30-17.00	30 min	Surgical management of hereditary genitourinary cancers Prof. Dr. med. A. Gallina, Ospedale Regionale di Lugano, EOC, Lugano
17.00-17.30	30 min	Strategies for managing and treating hereditary gynecological cancers Dr. med. M. Nerone, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona
17.30-18.00	30 min	Q/A and Case Presentation Workshop moderated by Dr. med. M. Nerone, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona
18.30		Apéro Followed by Dinner

*Program subject to changes

Saturday, 27 th September 2025				
08.15-08.30	15 min	Introduction to the second day of the course Dr. med. R. Graffeo, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona		
Session 1		8.30–10.30: Hereditary Hematologic Malignancies and Cancer Syndromes		
08.30-09.00	30 min	New developments in hereditary hematological cancers Prof. Dr. med. D. Rossi, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona		
09.00-09.30	30 min	Familial Lymphoma and Genetic Predisposition PD Dr. med. U. Novak, Inselspital, University of Bern		
09.30-10.00	30 min	Understanding genodermatoses with cancer predisposition: CDKN2A & more PD Dr. med. C. Mangas, Dermatology Department, Oncology Institute of Southern Switzerland, EOC/IOSI, Bellinzona		
10.00-10.30	30 min	Discussion and Q&A / Coffee Break		
Session 2		10.30–12.45: Multidisciplinary Coordination of Care: Ethical, Psychological, Hormonal Considerations and Pregnancy in Hereditary Syndromes		
10.30-11.00	30 min	Ethical, legal, social, insurance issues in cancer genetics PD Dr. M. Fadda, Università della Svizzera italiana, USI Lugano		
11.00-11.30	30 min	Psychosocial and family dynamics in hereditary cancer syndromes Dr. psych. M. Provantini, Minotauro, Milan, Italy		
11.30-12.00	30 min	Guiding patients through reproductive and hormonal considerations in hereditary predisposition syndromes Prof. Dr. med. C. Leo, Kantonsspital, Baden		
12.00-12.30	30 min	Issues young BRCA carriers with breast cancer may have about fertility and pregnancy Prof. Dr. med. M. Lambertini, IRCCS Ospedale Policlinico San Martino, University of Genova, Genova, Italy		
12.30-12.45	15 min	Discussion and Q&A		
12.45-13.45	60 min	Lunch		
Session 3		13.45–14.45: Case Presentation Workshop		
13.45-14.45	60 min	Q/A and Case Presentation Workshop moderated by Dr. med. M. Nerone, EOC/IOSI, Bellinzona		
14.45-15.00	15 min	Course Evaluation		
CONTACT SAKK Compete Effingerstrasse 3008 Bern events@sakk.ch	33	er REGISTRATION www.sakk.ch/events		